Szkoda czasu

Na zewnątrz robi się coraz bardziej zachęcająco, więc wolę spędzać czas inaczej, niż ogrzewając się ciepłem piekarnika. Niestety od patrzenia na kwiatki, niebo i pieski posikujące na trawnikach, obiad się nie ugotuje. (Nie wiem czy dowiedziono tego naukowo – jeśli znajdziecie takie badania, dajcie znać. Mnie się nigdy nie udało.) Zdecydowanie preferuję wszystko, co można wrzucić do jednego garnka i zostawić bez opieki, zatrzasnąć w piekarniku i zapomnieć o tym chociaż na pół godzinki ;). I oto przepis idealny, który zawiera w sobie wszystkie te komponenty. Chyba, że jesteś wege, to w takim razie trochę za dużo tu mięsa. Aby przygotować pieczone bataty i kurczaka a la Babcia Bronia*, potrzebujesz:

2 średnie bataty
2 łyżki oliwy z oliwek
tymianek
sól
pieprz

1 pojedynczą pierś z kurczaka
1 średnią cebulę
3 ząbki czosnku
kostkę rosołową drobiową
łyżkę masła
po szczypcie słodkiej papryki, majeranku i pieprzu

Włącz piekarnik na 200 stopni bez termoobiegu. Nastaw w czajniku wodę, w której krótko obgotujesz pokrojone bataty. W czasie, gdy woda się gotuje, bataty obierz i umyj, a następnie pokrój w grube słupki. Wrzuć do wrzątku, gotuj na niewielkim ogniu 3 minuty. Odlej wodę z garnka, wlej do środka oliwę, posyp według uznania tymiankiem, solą i pieprzem. Zakryj garnek pokrywką (będzie całkiem spoko, jeśli będzie do niego pasowała, chyba że lubisz sprzątać) i potrząśnij kilka razy. Zmieszane z przyprawami bataty wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika – możesz o nich zapomnieć na 15 minut.

Poszatkuj cebulę i czosnek, wrzuć do rondelka razem z masłem i niech się podsmaża. W tym czasie umyj i oczyść cyc kurczaczy, pokrój go w sporą kostkę. Dodaj kurczaka do cebuli z czosnkiem, obsmaż ze wszystkich stron. Następnie dodaj resztę przypraw i kostkę, podlej  wodą do połowy wysokości i niech się dusi (pomieszaj czasem).

Minęło 15 minut? Przełącz piekarnik na opiekanie z góry na kolejne 10 minut.

No i gotowe. Wyłóż bataty i mięso na talerz, sos zblenduj w rondelku, redukuj przez kilka minut (lub dodaj mąki/śmietany jeśli lubisz). Jeśli Twoje podniebienie jest tak wysublimowane jak moje, na talerzu znajdzie się także kapusta kiszona, która smakuje świetnie ze słodkim ziemniorem :).

11

Dla purystów – oczywiście kostka rosołowa nie jest niezbędna, można zastąpić ją ulubionymi przyprawami, ale przepisów zdrowych, modnych i fit jest w odmętach internetu całkiem sporo – to nie jest jeden z nich.

30 minut, obiad zrobiony, Bieda zarobiła (bataty w Biedzie +/- 6,- za kilo), można wracać do poważniejszych zajęć. A tak serio, jeśli jest na tej planecie jeszcze ktoś oprócz nas, kto nie jadł wcześniej batatów, to są dobre. Tak dobre, że zastanawiam się nad zasadzeniem ich w ogródku. Jeśli dojdzie do tego epokowego wydarzenia, dowiecie się o tym, bo nigdy jeszcze mi się nie udało nic takiego wykonać. Nie, żebym próbowała – ogródek nie jest moją pasją 😉

*porcja na dwie osoby, choć gdyby rzeczywiście gotowała moja Babcia, pewnie przewidziałaby taką porcję dla jednej osoby („Zjedz mięso, ziemniaki możesz zostawić”)

Inspiracja muzyczna, bo nie byłabym sobą:

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s